Livia's blog

welcome to a place where nature and universe are full discover

Dacă va plăcut sau v-au folosit posturile lăsați un comentariu.
Mulțumesc!

Tuesday, 6 July 2010

Nimfele mele...


Papagalul nimfă (Nymphicus hollandicus ) este originar din Australia. În limba engleza i se spune 'cockatiel' ceea ce înseamnă kakadu mic.

Caracteristici

Au o lungime de 40 cm, iar durata de viaţă este de 14-20 ani dar pot trece şi peste 25. Au între 90 – 110 g greutate. Sunt unii dintre cei mai rapizi zburători ale Australiei, australienii numindu-i şi “Quarrian”.

Nimfele trăiesc de obicei ca perechi, rareori ca mici grupuri, dar s-au văzut şi stoluri de câteva sute.

Nimfele sunt păsări foarte paşnice care pot fi ţinute împreună cu alte păsări paşnice cum ar fi peruşii. Nimfele pot vedea până la 100 de cadre pe secundă pe când ochiul omenesc numai 16. Nimfele îşi iau timp cam două ore pe zi pentru a-şi aranja şi curăţa penajul (îşi trage fiecare pană în parte prin cioc). Datorită faptului că sunt păsări care trăiesc în stoluri ei îşi desfăşoară toate activităţile zilnice împreună, adică se orientează după celelalte păsări din stol; se spală împreună, manâncă împreună etc. În grădinile zoologice în care se găsesc aceste păsări, sunt puse peste tot oglinzi pentru a simula spaţiul lor natural de trai, şi anume stolul.

Determinarea sexului

Masculul este în mare parte gri iar capul este galben cu două cercuri roşii pe obraji, diferenţa faţă de femelă este că acest punct sau cerc roşiatic este mult mai intens la mascul.

Femela este în mare parte galbenă cu unele urme de gri. Cea mai bună metodă de a deosebi un mascul de femelă este coada; coada la femelă este mai colorată cu forme tărcate pe ea.












Hrănirea

Hrana nimfelor se găseşte în mare parte pe jos, ea fiind compusă din seminţe de iarbă, seminţe de pomi, fructe etc. Hrana de bază: mei, seminţe de floarea soarelui (albe sau tărcate), seminţe de cânepă, seminţe de iarbă, seminţe de castraveţi, seminţe de dovleac, seminţe de lubeniţă, seminţe de spanac, seminţe din diferite buruieni, seminţe de ridichi, pe lângă hrana de bază formată din diferite seminţe, nimfelor le trebuie vitamine pe care cel mai bine le iau din fructe şi legume.

Printre favoritele lor se enumeră salată verde, morcovi cu frunze, mere, porumb încă necopt pe şiulete, cozi de ardei cu seminţe, cartofi, orez, seminţe de soc, nuci, struguri, mandarine, portocale, vişine, prune, ardei, sfeclă roşie, castraveţi, mazăre.

Reproducerea

Nimfele nu au o vreme anume în an în care se înmulţesc şi datorită faptului că se pot acomoda foarte uşor la orice mediu le este şi foarte usor sa se reproducă în captivitate; de aceea au şi fost foarte repede apreciate ca şi animale de companie. Special la nimfe este că masculul şi femela clocesc ouăle cu schimbul, ceea ce este foarte deosebit la papagali. Nimfele sunt mature şi pregătite de reproducere la vârsta de 9 luni dar nu este indicat să le lăsaţi să clocească până la vârsta de 1 an. Unele nimfe preferă să nu fie nimic în cuib şi în acest caz ele curăţă cuibul.

Nimfele fac între 5-7 ouă pe care le depun la interval de câte 2 zile. Ele vor începe să clocească după al doilea ou iar durata de clocire va fi de 18-21 de zile. Puii vor sta 5 săptămâni în cuib iar după 3 săptămâni după ce au părăsit cuibul vor mânca singuri şi vor deveni independenţi.

Puii ajung la penajul şi culorile finale dupa aproximativ 9 luni.

Informaţii generale

Toate păsările au aceeaşi necesitate de bază de a avea un partener. Multe părţi din comportamentul lor natural îl menţin păsările datorită partenerilor lor. Unele păsări tind să înlocuiască partenerul cu omul, dar în mare parte nu reuşesc şi repede devin bolnave psihic şi încep cu acte autodistrugătoare.

Papagalii nu mănâncă numai mei; nimfele, ca şi toate celelalte specii de păsări au nevoie de un meniu mai diversificat de hrană.

Sursa: Wikipedia

Lala & Lolo








Ele sunt nimfele mele...Adevărul e că greu mi-am dat seama care e fata și care e băiatul...sunt destul de încăpățînați, îi am de vreo 3 ani și îmi sunt foarte dragi.Fac destulă gălăgie, nu mai zic că de 2 ori pe săptămână trebuie curățată cușca...dar asta nu e nimic pe lângă dragostea pe care ți-o arătă ei.

Pot fi dresați, dar ai mai multe șanse dacă ai doar unul.Cum am eu pereche, nu prea pot pentru ca se ia unul cu altul.:D
Dacă nu vă vine să credeți accesați adresa:http://www.youtube.com/watch?v=LhjbazNuqvs.

travel with me: absolvire 2010

travel with me: absolvire 2010

Sunday, 4 July 2010

A început „Campania alpină de primăvară”- (sursa: Monotorul de Sv)



Alpin Club Nordica Suceava dă startul, începând cu data de 3 martie a.c., la „Campania alpină de primăvară”, la care se pot înscrie toţi cei pasionaţi de alpinism.

Preşedintele Alpin Club Nordica, Dan Curic „Blonder”, spune că această campanie va începe cu prezentarea a zece filme documentare alpine. Filmele vor fi proiectate săptămânal, începând cu 3 martie, la Pub Boem „La Fierărie”. Dan Curic a precizat că în primul film va fi prezentată expediţia din anul 2006 făcută în Alpi de mai mulţi suceveni. „În rest, în fiecare film va fi prezentată o anume ramură specifică alpinismului, precum şi documentare despre legende ale alpinismului mondial”, a spus Dan Curic.

Preşedintele Alpin Club Nordica a mai adăugat că după perioada în care cei interesaţi de alpinism pot veni să vizioneze filmele documentare, urmează un curs teoretic despre alpinism. Acesta se va ţine la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în colaborare cu Departamentul de Geografie.

Cursurile şi prezentările de filme sunt gratuite

Dan Curic a subliniat că dacă la prezentarea filmelor documentare poate participa oricine este interesat de alpinism, la cursurile teoretice şi practice vor participa doar cei care vor fi selectaţi de membrii Alpin Club Nordica.

„Cursul va dura şase săptămâni şi nu va fi unul strict teoretic, în sensul că îl vom face să fie cât mai interactiv. Cursanţii vor învăţa tehnici de alpinism, orientare turistică cu harta şi busola, alpinism tehnic, precum şi lecţii de prim ajutor şi supravieţuire. Trebuie spus că toate echipamentele sunt ale celor care îi vor instrui pe cursanţi. Instructorii sunt alpinişti cu experienţă, foşti speologi, vânători de munte sau membri ai Serviciului Salvamont”, a mai spus Dan Curic. El a arătat că după finalizarea cursurilor teoretice şi practice, Alpin Club Nordica va organiza o tabără de escaladă în masivul Rarău. Dan Curic a precizat că atât prezentarea de filme, cât şi cursurile teoretice şi practice sunt gratuite, iar în măsura în care se vor găsi sponsori gratuitatea va fi menţinută şi pentru tabăra de escaladă.

„Chiar dacă împinge la maxim limitele rezistenţei umane, din punctul meu de vedere alpinismul depăşeşte cu mult ceea ce numim în mod normal sport extrem. Alpinismul înseamnă pură pasiune, dorinţă de libertate, dragoste pentru natură şi necesită o anume conduită morală, respect pentru munte şi o anume relaţie om-munte. Poate că prin aceste expuneri sucevenii vor înţelege măcar o parte din ceea ce înseamnă cu adevărat alpinismul şi, chiar dacă nu vor deveni practicanţi ai acestui sport, vor şti să-i aprecieze altfel pe cei care-l practică”, a mai spus Dan Curic.

De precizat că la cursurile de anul trecut organizate de Alpin Club Nordica s-au înscris 50 de persoane, dintre care 30 au participat la tabăra de escaladă de pe Rarău.

http://www.monitorulsv.ro/Local/2010-03-01/Incepe-Campania-alpina-de-primavara&hl=alpinism&tip=toate

Things i like -II- Alpinism

Alpinismul, în accepţiunea cea mai largă a cuvântului, desemnează orice activitate recreativă sau sportivă care are ca scop ascensiunea în munţi. Termenul iniţial vine de la ascensiuni în munţii Alpi (alpi+nism). Ulterior, pe măsura evoluţiei activităţii, termenul "alpinism" s-a nuanţat doar pe intinerarii greu accesibile, ce necesită tehnică, echipament şi experienţă corespunzătoare.

Alpinismul implică, în majoritatea cazurilor, asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorită naturii traseelor care pot fi deseori o combinaţie de pasaje de stâncă, zăpadă sau gheaţă, cu factorii de risc implicaţi. Acestora li se adaugă, în unele cazuri, dificultăţile pe care le ridică accesul la traseul propriu-zis, găsirea liniei acestuia, durata ascensiunii, schimbările de vreme, etc.

Alpinismul îmbracă mai multe forme care sunt, mai mult sau mai puţin, dictate de natura traseelor parcurse, maniera în care se face ascensiunea şi tehnicile puse în joc.

Se disting astfel:

  • alpinism clasic (văi, creste, brâne până la gradul 3A)
  • alpinismul tehnic (sinonim: căţărare alpină)
    • căţărarea „big-wall“ (pe pereţi de stâncă foarte mari)
    • căţărarea pe gheaţă/mixt
  • căţărarea liberă (sinonim: escaladă)
    • bouldering-ul (căţărarea liberă la mică înălţime, fără coardă)
    • buildering-ul (căţărarea liberă pe clădiri urbane înalte)

De asemenea, în funcţie de stil se pot distinge:

Pentru fiecare dintre acestea există combinaţii şi nuanţări, cele de mai sus fiind doar o sumarizare a celor mai importante delimitări în cadrul generic al alpinismului.

Eminem - ...

Eminem, născut sub numele Marshall Bruce Mathers lll, pe 17 octombrie 1972, în St. Joseph, Missouri este un rapper american care a vândut 75.000.000 de albume la nivel mondial .El a devenit faimos în 1999 odată cu lansarea albumului The Slim Shady LP, următorul album The Marshall Mathers LPa devenit cel mai bine vândut album rap din istorie.[3]Pe 15 mai 2009 Eminem a lansat albumul Relapse, primul album de studiou de după Encore din 2004.
In 2010 a castigat premiul Grammy pentru 'Cel mai bun album rap'pentru albumul Relapse, si pentru 'Cea mai buna performanta duo sau grup' pt melodia Crack a bottle interpretata impreuna cu Dr.Dre si 50 cent.A mai fost nominalizat la sectiunea 'Cea mai buna performanta rap solo' cu melodia Beautiful.
Eminem este favoritul meu inca de cand eram mica, dar este si acum printre altii: Akon, Dr. Dre, Jay-Z, Ludacris etc.

things i like... -I- RAP-ul

RAP=Ritm And Poem

Rapul (numit şi MCing) constă în rostirea de rime, jocuri de cuvinte sau poezie într-un mod ritmic. Stilistic, rapul se află la întrepătrunderea dintre discurs, proză, poezie şi cântec.

Rapul este unul dintre principalele componente ale culturii Hip-Hop alături de DJing (mixarea de melodii pentru a crea ritmul —engleză: beat— pe care se cântă), graffiti şi breakdance (dans specific culturii Hip-Hop), însă fenomenul precede cultura Hip-Hop cu câteva secole, cuvântul apărând în limba engleză încă din secolul al XVI-lea. De multe ori, termenul rap este folosit ca sinonim pentru hip hop.

Câteva nume marcante ale rapului modern ar fi: Wu-Tang Clan, N.W.A. (cu membrii precum Easy-E, Ice Cube, Dr. Dre pentru a-i aminti doar pe cei ce au şi albume solo), 2Pac, The Notorious B.I.G., Common, Snoop Dogg, DMX, Eminem sau 50 Cent.

Sursa: Wikipedia