Forma feminina a numelui Liviu - doua prenume imprumutate la inceputul secolului al XIX-lea, impreuna cu multe alte nume romane, Liviu si Livia sunt astazi prenume des intalnite in multe zone ale Europei.
La noi se gasesc raspandite cu preponderenta in zona Transilvaniei. Cu o indelungata traditie, "Livia" era numele uneia dintre cele mai cunoscute ginti romane, gasit atestat de multe ori in izvoare istorice.
Numele latine Livius si Livia raman, insa, necunoscute din punct de vedere etimologic. Exista o varianta a lingvistilor care arata ca o posibila explicatie pentru faptul ca numele isi au originea din cuvantul latin “"liveo" care se traduce prin "a invidia", insa, cea mai reala semnificatie pare sa fie aceea conform careia numele provin din termenul de "lividus", care inseamna "albastru", "livid", "palid".
Numele de Liviu a capatat renume si datorita personalitatilor care au purtat acest nume. Amintim aici pe Livius Andronicus (poet greco-roman, considerat parintele dramaturgiei romane, el a tradus multe opere grecesti in limba latina), Titus Livius (a scris lucrarea "Ab urbe condita" - "De la fondarea Romei", o monumentala istorie a Imperiului Roman), Livia Drusilla (sotia imparatului Augustus, cel care a creat sistemul politic numit "Principat") sau cunoscutul scriitor Liviu Rebreanu. Ca nume de familie intalnim forme ca: Livciuc, Livianu, Livigiu, Livinschi, Livintz, Livinti sau Livitchi. In limba italiana se gasesc variante ca Livio si Livia, in limba maghiara - Liviusz si Livia, in rusa - Livii si Livia etc. In calendarul ortodox, prenumele de Liviu este sarbatorit pe data de 25 iunie a fiecarui an.
No comments:
Post a Comment
Părerea ta contează!